Почна меѓународниот научен симпозиум за дерматологија во организација на Факултетот за медицински науки при Универзитетот „Гоце Делчев“. Доц. Д-р Андреј Петров од УГД на почетокот го истакна своето задоволство и благодарност за сите научници од сите делови на Балканот кои денес беа присутни во Мултимедијалниот центар на УГД на првиот ден од симпозиумот Дерматологија 2020.

Од областа на дерматовенерологијата ќе разговараме за многу теми, а почнуваме со излагањето на професор Николај Цанков, кој е професор онорис кауза на нашиот универзитет во Штип и дописен член на Бугарската академија на науките. Тој е едно од најмаркатните имиња во бугарската дерматовенерологија. Професорот Андреас Кацамбас од Грција кој е докажан пријател на факултетот и човек со огромно искуство и серија на други угледни професори од разни земји кои ќе зборуваат на свои теми, изјави доц. Д-р Андреј Петров.

Професорите од Бугарија и Грција истакнаа дека овој симпозиум ги опфаќа најактуелните теми и проблеми на дерматологијата.

- Сакам да се заблагодарам на професорот Андреј Петров и на раководството на штипскиот универзитет што одново сум овде во градот на моите дедовци. Тука ќе зборуваме за најактуелните проблеми кои ги има дерматологијата и сигурен сум ќе се понудат решенија за одредени проблеми, истакна проф. Николај Цанков од Бугарија.

Професорот Кацамбас од Грција истакна со големо задоволство го следи прогресот на науката во Северна Македонија и на Универзитетот „Гоце Делчев“.

- Овде сум веќе втор пат и со задоволство следам како се развива универзитетот и дерматологијата во оваа земја.  Гледам дека секоја година програмата е подобра и навистина е задоволство да се соработува со дерматолозите овде, изјави проф. Андреас Кацамбас.

Научниот симпозиум започна денес во Штип, а утре ќе продолжи во Скопје. Симпозиумот е во организација на Факултетот за медицински науки, а во неговата реализација се вклучени и огромен број на студенти.


Технички секретар

Билјана Герасимова
Тел: +389 32 550 400
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: Факултет за медицински науки - Клиничка болница Штип
Ул. Љубен Иванов бр. 25
2000 Штип

Секретар

Лилјана Мираковска
Тел: +389 32 550 432
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 

Студентски прашања

Анка Јорданова
032/550-868
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми:
Медицински сестри/техничари, Забен техничар - протетичар, Акушерки

Мери Манева
032/550-070
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми:
Општа медицина

 

Студентски прашања

Стојанче Стојанов
032/550-078
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми:
Фармација, Дентална медицина

Васка Здравкова
032/550-408
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми
Физиотерапевт, Медицински лаборанти, Оптометрија и очна оптика