Студентите на Факултетот за медицински науки при УГД денес организираа акција за мерење на крвен притисок и шеќер во крвта.

Воедно на пунктовите кои ги поставија студентите се собираа и средства за малата Симона Хаџи Тошев. Студентите се организирани преку студентската организација Студентски организирана медицинска организација (СОМА).

- Првично пред неколку години оваа акција почна како научноистражувачки проект, а оваа година е и за донација за малата Симона. Две години наназад студентите по медицина прават вакви акции на кои се мерат крвен притисок и шеќер во крвта, а потоа од тие податоци кои ги собираме од граѓаните планираме да направиме студија. Во моментот сме на три локации. Едната е на плоштадот, втората е кај стариот маркет Туш, а третата е кај Трговскиот центар - изјави Дијана Иловска, претседател на СОМА.

Акцијата наиде на огромен интерес од страна на граѓаните. Голем број граѓани мереа крвен притисок и шеќер во крвта. Ова е трета година по ред, а според плановите на студентите ќе се продолжи и во иднина.

 

 

Технички секретар

Билјана Герасимова
Тел: +389 32 550 400
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: Факултет за медицински науки - Клиничка болница Штип
Ул. Љубен Иванов бр. 25
2000 Штип

Секретар

Лилјана Мираковска
Тел: +389 32 550 432
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 

Студентски прашања

Анка Јорданова
032/550-868
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми:
Медицински сестри/техничари, Забен техничар - протетичар, Акушерки

Мери Манева
032/550-070
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми:
Општа медицина

 

Студентски прашања

Стојанче Стојанов
032/550-078
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми:
Фармација, Дентална медицина

Васка Здравкова
032/550-408
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми
Физиотерапевт, Медицински лаборанти, Оптометрија и очна оптика