Проф. д-р Ленче Милошева и проф. д-р Кнегиња Рихтер учествуваа со свои научни трудови на 19. Светски конгрес на психијатрија во организација на Светската психијатриска асоцијација.

Учеството на професорките од Факултетот за медицински науки е континуитет на долгогодишната академска научна соработка помеѓу Универзитетот „Гоце Делчев“ - Штип и Универзитетската клиника за психијатрија и психотерапија, Приватен медицински универзитет Парацелзиус, Нирнберг, Германија.

Конгресот се одржа од 21 до 24 август 2019 година во Лисабон, Португалија.

Проф. д-р Милошева е актуелен советник за наука и научна соработка на ректорот, а соработката беше воспоставена во 2008 година, кога таа беше проректор за настава на УГД преку проект на ДААД.

Покрај многуте размени на студенти од Факултетот за медицински науки при УГД во Нирнберг, во изминатите години исто така професори и асистенти од ФМН благодарение на оваа соработка имаа можност да престојуваат во Нирнберг.

Соработката продолжува понатаму, а покрај многуте научни трудови од областите на психијатријата, проф. Милошева и проф. Рихтер во последните месеци објавија поглавја во две научни книги објавени од реномираните издавачи Спрингер и Фронтиерс.

Линковите за научните книги се подолу:

DOI: 10.1007/978-3-030-13550-8_8 

DOI 10.3389/978-2-88945-896-7

Технички секретар

Билјана Герасимова
Тел: +389 32 550 400
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: Факултет за медицински науки - Клиничка болница Штип
Ул. Љубен Иванов бр. 25
2000 Штип

Секретар

Лилјана Мираковска
Тел: +389 32 550 432
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 

Студентски прашања

Анка Јорданова
032/550-868
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми:
Медицински сестри/техничари, Забен техничар - протетичар, Акушерки

Мери Манева
032/550-070
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми:
Општа медицина

 

Студентски прашања

Стојанче Стојанов
032/550-078
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми:
Фармација, Дентална медицина

Васка Здравкова
032/550-408
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми
Физиотерапевт, Медицински лаборанти, Оптометрија и очна оптика