Група од дваесетина студенти во изминатиов период се во посета на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип. Посетата е како резултат на соработката што УГД ја има со Универзитетот од Самара, Русија.

Посетата резултира со практична работа во клиниката „Жан Митрев“ во Скопје, која е придружна членка на УГД, и средби со свои колеги студенти и професори од УГД.

  • Овде сме од 9 август. Нашите студенти беа на практична работа во клиниката „Жан Митрев“. Овие денови сме на УГД, имаме средби со професори, студенти и раководството на Универзитетот, а наскоро ќе одиме и во Охрид. Сметам дека ова е одлична можност за нас и за нашите студенти. Луѓето овде се многу гостопримливи и со добра душа - изјави Ариом Јанин, професор на медицински науки на Универзитеот во Самара.

Студентите од Русија кои се во посета на УГД велат дека Македонија и Русија имаат големи сличности, но и големи разлики.

  • Можевме да видиме современа клиника според сите стандарди, какви што има и во Русија, но воедно можевме да видиме и еден непосреден контакт со професорите и студентите. Овде професорите имаат многу поблизок однос со своите студенти и за нас ова е одлично искуство - изјави Светлана Собина, студентка од Универзитетот во Самара.

Групата руски студенти и професори денеска го посетија ректорот на УГД, проф. д-р Блажо Боев. Веќе од утре групата заминува во посета на Охрид и некои други значајни места во Македонија.

Соработката со Универзитетот во Самара се одвива веќе неколку години и таа е особено изразена со Факултетот за медицински науки при УГД. Еднаш годишно двата факултета имаат размена на студенти и наставнички кадар. Како што доаѓаат студенти од Русија, така и студенти од Македонија еднаш годишно одат во посета на Самара. 

Технички секретар

Билјана Герасимова
Тел: +389 32 550 400
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: Факултет за медицински науки - Клиничка болница Штип
Ул. Љубен Иванов бр. 25
2000 Штип

Секретар

Лилјана Мираковска
Тел: +389 32 550 432
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 

Студентски прашања

Анка Јорданова
032/550-868
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми:
Медицински сестри/техничари, Забен техничар - протетичар, Акушерки

Мери Манева
032/550-070
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми:
Општа медицина

 

Студентски прашања

Стојанче Стојанов
032/550-078
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми:
Фармација, Дентална медицина

Васка Здравкова
032/550-408
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми
Физиотерапевт, Медицински лаборанти, Оптометрија и очна оптика