Џорџ Патапатиу, претставник од Интернационалната академија за хомеопатија во Грција, денеска одржа предавање пред студентите на Факултетот за медицински науки при УГД.

Деканот на ФМН, проф. д-р Рубин Гулабоски, истакна дека хомеопатијата можеби е иднината на медицината.

- Она што денес ќе го видиме е претставување на основните принципи на хомеопатијата, но и студиските програми за хомеопатија кои господинот Џорџ ќе ни ги претстави. Тој ќе ни претстави како може да се студира хомеопатија, на кој начин и кои се поволностите на тоа студирање. Хомеопатијата нема да биде воведена многу брзо, но развојот и ефектите од оваа алтернативна медицина во голем број делови на медицината се фасцинантни. Можеме слободно да кажеме дека можеби ќе биде една од гранките на медицината на 21 век што ќе донесе најголем прогрес на медицината - изјави проф. д-р Рубин Гулабоски.

Претставникот од Грција истакна дека би сакал да ја прошири идејата за хомеопатијата на УГД и дека соработката со УГД дополнително ќе се проширува.

- Сакаме да воспоставиме контакт со вашиот универзитет и да видиме дали можеме да ви го споделиме знаењето за да им помогнеме на пациентите. Ќе имаме и други состаноци со надеж дека ќе ја продолжиме соработката - изјави Џорџ Патапатиу од Интернационалната академија за хомеопатија во Грција.

Предавањето се одвиваше во свечениот амфитеатар на Кампус 2, а целосното предавање може да се најде на следниов линк.

 

Технички секретар

Билјана Герасимова
Тел: +389 32 550 400
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: Факултет за медицински науки - Клиничка болница Штип
Ул. Љубен Иванов бр. 25
2000 Штип

Секретар

Лилјана Мираковска
Тел: +389 32 550 432
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 

Студентски прашања

Анка Јорданова
032/550-868
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми:
Медицински сестри/техничари, Забен техничар - протетичар, Акушерки

Мери Манева
032/550-070
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми:
Општа медицина

 

Студентски прашања

Стојанче Стојанов
032/550-078
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми:
Фармација, Дентална медицина

Васка Здравкова
032/550-408
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми
Физиотерапевт, Медицински лаборанти, Оптометрија и очна оптика