Студентите на Факултетот за медицински науки од насоката Забни техничари денес  првпат ја користеа опремата што е на располагање на Факултетот, како дел од нивната практична настава.

Станува збор за современа опрема, која е според врвните достигнувања од областа на медицината.

  • За првпат се изведува практична настава за студенти на системот каткам. Тоа е систем за дигитално добивање на протетски надоместоци кои претставуваат прецизни естетски и функционални надомести кај пациенти кои поради некоја причина ги имаат загубено или им недостасуваат делови од забите. Се работи за најсовремен тип на опрема што се состои од неколку дела, а тоа се скенер, компјутер за дизајн и глодалка за дефинитивна изработка на конструкциите. Машината користи најразлични типови на материјали, како титаниум, цирконија, а може и пластика и восок - изјави Павле Апостолоски, асистент на Факултетот за медицински науки.

Студентите се задоволни што ја имаат оваа можност да користат ваква опрема и се согласуваат дека ова значително ќе помогне во нивното образование.

  • Нам студентите ни е посебно задоволство што на нашиот факултет добиваме искуство со новата апаратура, што се употребува во забната техника и што ќе се користи во нашата професија - изјави Верица Чукарска, студентка на ФМН.

Факултетот за медицински науки располага со исклучително современа опрема речиси во сите области и очекувано е во иднина оваа опрема да се стави во функција и на граѓаните.

Технички секретар

Билјана Герасимова
Тел: +389 32 550 400
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: Факултет за медицински науки - Клиничка болница Штип
Ул. Љубен Иванов бр. 25
2000 Штип

Секретар

Лилјана Мираковска
Тел: +389 32 550 432
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 

Студентски прашања

Анка Јорданова
032/550-868
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми:
Медицински сестри/техничари, Забен техничар - протетичар, Акушерки

Мери Манева
032/550-070
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми:
Општа медицина

 

Студентски прашања

Стојанче Стојанов
032/550-078
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми:
Фармација, Дентална медицина

Васка Здравкова
032/550-408
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми
Физиотерапевт, Медицински лаборанти, Оптометрија и очна оптика