Студентите од Факултетот за медицински науки најавуваат идна успешна соработка со лекарите од САД кои во Македонија работат како дел од договорот со Министерството за здравство на Македонија.

„Ние студентите како еден фрагмент од таа симбиоза ќе ја градиме платформата на знаења, умеења и вештини кои ќе бидат олицетворение на една долга и успешна соработка. За релативно краток период остваривме средби, одржавме неколку практични и теоретски вежби со 5-6 специјалисти од различни области како: хирургија, педијатрија, токсикологија и слично. Факт што радува е дека ова беше само вовед на нова приказна која ние студентите ќе ја пишуваме заедно со тимови на реномирани лекари од САД. Горди сме што нашиот Универзитет и неговото раководство ни го отвораат патот и ни ја даваат оваа можност. Би сакале да ја истакнеме нашата огромна благодарност до д-р Тим, кој е токсиколог, воедно и претставник и координатор на оваа структура, но и промотор на целиот овој процес заедно со деканот на ФМН, проф. д-р Рубин Гулабоски. Благодарност и до сите доктори што соработуваа со нас во овој краток период и ја претставуваа областа на хирургијата, педијатријата, конкретно пластичната хирургија и слично“, велат студентите од Факултетот за медицински науки при УГД.

 Минатата година се одржаа неколку поголеми и помасовни предавања, како и неколку практични вежби, исто така, со лекари од областа на хирургијата и неврологијата. Лекарите до САД веќе две години по ред одржуваат предавања и соработуваа со студентите и професорите од Штип. Знаењата што тие им ги пренесоа на студентите веќе се применуваат во секојдневието. Во иднина студентите најавуваат нови средби, повеќе практични вежби и помасовни предавања.

Технички секретар

Билјана Герасимова
Тел: +389 32 550 400
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: Факултет за медицински науки - Клиничка болница Штип
Ул. Љубен Иванов бр. 25
2000 Штип

Секретар

Лилјана Мираковска
Тел: +389 32 550 432
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 

Студентски прашања

Анка Јорданова
032/550-868
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми:
Медицински сестри/техничари, Забен техничар - протетичар, Акушерки

Мери Манева
032/550-070
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми:
Општа медицина

 

Студентски прашања

Стојанче Стојанов
032/550-078
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми:
Фармација, Дентална медицина

Васка Здравкова
032/550-408
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми
Физиотерапевт, Медицински лаборанти, Оптометрија и очна оптика