На 13 и 14 мај (понеделник и вторник) ќе се одржи Студентска крводарителска акција во просториите на Кампус 2 – бифе, со почеток од 9 до 14 часот.

Ги покануваме сите студенти, професори, асистенти да ја поддржат оваа благородна мисија и да даруваат крв.

Еве неколку причини зошто да дарувате крв.

Крвта е лек за којшто нема соодветна замена. Секому од нас некогаш во животот може да ни биде потребна терапија со крв и крвни компоненти.

Информации за чинот на дарување.

  • Дали треба да бидам сит пред дарувањето?

- Пред дарувањето пожелно е да јадете лесен оброк (кифла, ѓеврек…).

  • Во што се состои прегледот пред дарувањето?

- Пополнувате прашалник за дарител на крв во кој прашањата се однесуваат за вашето здравје, прележани болести и животни навики. Со боцкање од прст се зема капка крв и се проверува нивото на хемоглобинот во крвта. Потоа следи разговор со лекарот кој ќе ви мери крвен притисок и ја слуша работата на срцето.

  • Дали се тестира крвта?

- Да. Крвта се испитува за присуство на заразни заболувања преносливи со крв – жолтица Б и Ц, сифилис, сида. Секоја единица на крв која била позитивна на кој било од овие тестови безбедно се уништува. Освен ова се одредува крвна група, Rh фактор и антитела кај секоја единица крв.

  • Колку долго трае дарувањето крв?

- Дарувањето трае околу 5 – 10 минути.

Редовното дарување крв е поврзано со намален ризик од кардиоваскуларни болести, како што се срцеви напади и мозочни удари, со подобрување на протокот на крв и намалување на нивоа на железо во организмот.

Пред и по дарување зголемете го внесувањето на течности, пред сѐ вода и безалкохолни пијалаци.

„Дарувајте крв ако сакате да играте значајна улога во општеството.“

„Човек кој спасува еден живот го спасува целото човештво.

 

 

Технички секретар

Билјана Герасимова Митевска
Тел: +389 32 550 400
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: Факултет за медицински науки - Клиничка болница Штип
Ул. Љубен Иванов бр. 25
2000 Штип

Секретар

Лилјана Мираковска
Тел: +389 32 550 432
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 

 

Студентски прашања

Анка Јорданова
032/550-868
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми:
Медицински сестри/техничари, Забен техничар - протетичар, Акушерки

Мери Манева
032/550-070
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми:
Општа медицина

 

Студентски прашања

Стојанче Стојанов
032/550-078
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми:
Фармација, Дентална медицина

Васка Здравкова
032/550-408
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми
Физиотерапевт, Медицински лаборанти, Оптометрија и очна оптика