Професорите и студентите од студиската програма Дентална медицина на Факултетот за медицински науки при Универзитет „Гоце Делчев“ по деветти пат ќе дадат свој придонес за континуираната стоматолошка организација.

По деветти пат се организира Симпозиум со меѓународно учество „Ургентни состојби во денталната медицина“, годинава, како и сите други настани во целиот свет, онлајн. Наместо во редовниот термин напролет,  на 10 октомври во салата на Мултимедијалниот центар на УГД се организира деветтото издание на симпозиумот на платформата Microsoft teams.

Ургентните состојби во денталната медицина се оние за кои е потребно брзо и навремено реагирање и терапијата треба да биде спроведена во моментот на појавување на првите симптоми. Од тие причини, секој стоматолог треба да знае како адекватно да се справи со дадената ситуација, велат организаторите на симпозиумот и ги покануваат студентите да ги следат онлајн предавањата кои годинава се во тек со актуелните состојби. Симпозиумот ќе започне во 9.30 часот, а ќе можат да се проследат следниве предавања:

- „БАЗИЧНИ ПРИНЦИПИ ВО МЕНАЏМЕНТОТ НА УРГЕНТНИ СОСТОЈБИ ВО СЕКОЈДНЕВНАТА СТОМАТОЛОШКА ПРАКСА“
Проф. д-р Ана Миновска
Професор /Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип
- „ИНФЕКЦИИ НА ГЛАВАТА И ВРАТОТ, НОВИНИ ВО ТЕРАПЕВТСКИОТ ПРИСТАП“

Проф. д-р Драган Красиќ
- „УРГЕНТНИ СОСТОЈБИ ВО СТОМАТОЛОШКАТА ПРАКСА – УПРАВУВАЊЕ И ПРЕВЕНЦИЈА“

Технички секретар

Билјана Герасимова
Тел: +389 32 550 400
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: Факултет за медицински науки - Клиничка болница Штип
Ул. Љубен Иванов бр. 25
2000 Штип

Секретар

Лилјана Мираковска
Тел: +389 32 550 432
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 

Студентски прашања

Анка Јорданова
032/550-868
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми:
Медицински сестри/техничари, Забен техничар - протетичар, Акушерки

Мери Манева
032/550-070
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми:
Општа медицина

 

Студентски прашања

Стојанче Стојанов
032/550-078
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми:
Фармација, Дентална медицина

Васка Здравкова
032/550-408
е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
референт за студиски програми
Физиотерапевт, Медицински лаборанти, Оптометрија и очна оптика