Од 5 до 10 февруари 2018 година, проф. д-р Ивона Ковачевска и проф. д-р Гордана Панова беа во посета на Универзитетот во Малме, Шведска.

Притоа ги посетија Факултетот за медицински сестри, јавно здравје и социјална грижа, Факултетот за стоматологија, Институцијата за палијативна нега, Ургентниот центар, Клиниката за гинекологија и акушерство, Форензична психологија во Толербург и други институции.

Покрај меѓууниверзитетската соработка воспоставена во текот на 2017 година, при оваа посета се договори и Еразмус + конекција, заеднички меѓународни проекти, размена на студенти и наставнички кадар, односно соработка на Факултетот за медицински науки при Универзитетот „Гоце Делчев” во Штип и Универзитетот во Малме. Иако поголем дел од факултетите од медицинските гранки се лоцирани во  градот Лунд, најстар универзитетски град и центар, практичните и клинички содржини студентите ги реализираат во клиниките и здравствените институции во Малме.

Посетата од секој аспект беше позитивна, успешна и со тенденција за уште поперспективна соработка.

Технички секретар

Билјана Герасимова
Тел: +389 32 550 400
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р.Македонија

Студентски прашања

Штип - Стојанче Стојанов

Тел: +389 32 550 078

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Штип - Мери Манева

Тел: +389 32 550 070

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

Секретар

Лилјана Мираковска

Тел: +389 32 550 432

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.